You are currently viewing Plată pensie privată-Pilon2 & Pilon3
Plata pensie privată

Plată pensie privată-Pilon2 & Pilon3

  • Post last modified:18/10/2023
  • Reading time:6 mins read
bani
Plata pensie privată

Cazurile de plată a pensiei private

Banii din contul tău individual de pensii private pot fi retrași în trei cazuri atât din Pilonul 2 cât și din Pilonul 3: pentru limită de vârstă, invaliditate și deces.

Plată pensie privată pentru limită de vârstă

În cazul Pilonului 2, este vârsta standard de pensionare din sistemul public de pensii. Care pentru bărbați este de maxim 65 de ani, iar pentru femei este de maxim 63 de ani și se stabilește conform unui grafic de eșalonare. Poți afla simplu data de la care te poți pensiona.

Dar ce trebuie să ții minte este faptul că poți să ceri plata pensiei private din Pilonul 2 pentru limită de vârstă doar după ce te-ai pensionat din sistemul public de pensii.

Atenție! Dacă te-ai pensionat anticipat, nu poți solicita plata activului pentru limită de vârstă. Tot trebuie să aștepți să împlinești vârsta standard de pensionare pentru a solicita plata.

În cazul Pilonului 3, lucrurile sunt mult mai simple: poți cere plata sumei acumulate în contul individual oricând începând cu vârsta de 60 de ani și nu necesită să fii pensionat din sistemul public de pensii. Deci, poți lucra în continuare și în același timp să primești pensia privată din Pilonul 3, cu condiția să fi împlinit 60 de ani.

Vârsta standard de pensionare din sistemul public poate fi mai mică de cei 63/65 ani, în funcție de diverse particularități ale locurilor de muncă și ale domeniilor de activitate în care lucrezi. Adică, dacă ai stagii în condiții de muncă grele și/sau ai lucrat în armată, poliție, etc. se reduce vârsta de pensionare. Acestea sunt condiții speciale și va trebui să te interesezi care este exact vârsta de la care te poți pensiona din sistemul public și implicit de când poți solicita plata pensiei private din Pilonul 2.

Plată pensie privată pentru cazul de invaliditate

Al doilea caz despre care o să vorbim este plata pensiei private pentru invaliditate. Nu există restricții legate de gradul de invaliditate sau de caracterul revizuibil/nerevizuibil. Atât timp cât ai pensie de invaliditate din sistemul public de pensii, poți solicita și plata activului din contul de pensii private. Deci, dacă ești pensionat pentru invaliditate te poți adresa administratorului fondului tău de pensii private și să ceri plata activului personal. Poți solicita plata pensiei private atât pentru Pilonul 2, cât și pentru Pilonul 3.

Plată pensie privată pentru cazul de deces

În al treilea și ultimul caz o să vorbim despre plata pensiei private în cazul decesului participantului. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului de pensii private față de sistemul public este faptul că în cazul decesului unui participant suma acumulată de acesta în contul individual nu se pierde. Ci ea revine în totalitate moștenitorilor!

Dacă ești moștenitor, atunci când faci succesiunea, roagă notarul să te ajute să verifici dacă persoana decedată a fost participant la un fond de pensii private. Ulterior, notarul va trebui să treacă explicit în certificatul de moștenitor numărul de unități de fond ale participantului decedat care fac obiectul succesiunii. Dacă nu este trecut în certificatul de moștenitor activul, nu o să poți solicita plata acestuia. Dacă ai omis sau ai uitat să treci în succesiune, poți face completare ulterior. Dacă nu ești sigur că moștenitorul are un cont de pensii private Pilon2, poți afla în câteva secunde aici.

Dacă moștenitorul este deja participant la un fond de pensii Pilon 2, acesta are două opțiuni. Poate solicita ca activul decedatului să îi fie transferat în contul său de pensii private sau poate alege să retragă banii.

În Pilonul 3, nu există opțiunea de a transfera activul în contul moștenitorului, singura variantă disponibilă fiind plata activului direct moștenitorilor indiferent dacă sunt sau nu participanți la vreun fond de pensii private.