You are currently viewing Plata pensiei private (ghid util)

Plata pensiei private (ghid util)

  • Post last modified:18/10/2023
  • Reading time:8 mins read

Cine beneficiază de pensie privată?

Pensia privată este destinată celor care au plătit contribuții la un fond de pensii private, fie Pilonul 2, fie Pilonul 3, fie ambele.

Pilonul 2 este obligatoriu pentru toți cei care la intrarea în câmpul muncii aveau sub 35 de ani. Cei care nu și-au ales un fond de pensii private au fost repartizați aleatoriu unui fond. Dacă este și cazul tău poți să afli aici dacă ești participant și la ce fond ești participant.

Pilonul 2 este opțional pentru cei cu vârsta între 35 și 45 de ani. Peste 45 de ani nu este posibilă aderarea la un fond de pensii private Pilon 2.

Pilonul 3 este opțional și nu are limită maximă de participare legată de vârstă, cum este cazul Pilonului 2.

Când poți retrage banii?

Poți solicita plata pensiei private în trei situații:

  • Beneficiezi de pensie publică pentru limita de vârstă (Pilon 2) sau ai împlinit vârsta de 60 de ani (Pilonul 3)
  • Beneficiezi de pensie de invaliditate
  • În caz de deces

Limita de vârstă de la care poți solicita plata pensiei private este cea pentru pensionarea din sistemul public în cazul Pilonului 2 și 60 de ani în cazul Pilonului 3. Vezi și tu când te poți pensiona din Pilonul 2 și Pilonul 3 utilizând calculatorul pentru data de pensionare.

În cazul Pilonului 2 vârsta standard de pensionare poate scădea în funcție de condițiile de muncă în care ai lucrat. Cel mai simplu mod de a stabili dacă poți solicita plata pensiei private din Pilonul 2 este dacă te-ai pensionat din sistemul public de pensii pentru limită de vârstă. Atenție! Nu poți solicita plata pensiei private Pilon 2 dacă ești pensionat anticipat sau anticipat parțial. Trebuie să împlinești vârsta standard de pensionare pentru a solicita plata activului din Pilonul 2.

În cazul Pilonul 3 lucrurile sunt mai simple, poți solicita plata pensiei private oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani.

Dacă beneficiezi de pensie de invaliditate din sistemul public de pensii, poți solicita plata pensiei private atât din Pilonul 2, cât și din Pilonul 3. Nu contează nici gradul, nici dacă are caracter revizuibil sau nerevizuibil.

În cazul decesului participantului, moștenitorii acestuia pot solicita plata sumei acumulate de participantul decedat. Pentru a face acest lucru trebuie înscrise în masa succesorală deținerile la toate fondurile de pensii private. La Pilonul 2, moștenitorii care sunt și participanți la un fond de pensii private Pilon 2 pot opta între încasarea cotei cuvenite din moștenire și transferul acesteia în propriul fond de pensii private. În cazul Pilonului 3 nu există această opțiune, fiind posibilă doar încasarea cotei cuvenite din activul decedatului.

Mai multe informații despre când poți solicita plata găsești pe canalul de YouToube într-un video dedicat acestui subiect.

Foarte important: faptul că îndeplinești condițiile de plată a pensiei private nu înseamnă că ești obligat să soliciți plata într-un anumit termen. Dacă vrei, poți solicita și mai târziu plata pensiei private. Aceasta nu se prescrie, iar în caz de deces revine integral moștenitorilor tăi. Un motiv pentru care ai putea lua în considerare amânarea solicitării plății găsești la finalul acestui articol.

Ce tipuri de plată poți alege?

Poți alege plata unică sau plata eșalonată.

Plata unică presupune solicitarea plății întregului activ acumulat în contul de pensii private într-o singură tranșă.

Plata eșalonată presupune încasarea activului în rate lunare pe o perioadă de maxim 5 ani (60 rate lunare).

Motivul pentru care ai putea alege plata eșalonată în locul plății unice este avantajul fiscal. Prin plata eșalonată vei plăti un impozit mai mic decât în cazul plății unice; în unele cazuri diferența de impozit poate depăși 10.000 lei.

Pentru a vedea exact care este diferența de impozit și ce opțiuni de plată ai, folosește calculatorul de plată a pensiei.

Mai multe informații despre tipurile de plată și cum poți utiliza acest calculator în avantajul tău găsești pe canalul de YouToube într-un video dedicat acestui subiect.

Care sunt modalitățile în care poți primi plata?

Poți alege ca modalitate de plată: mandat poștal sau cont bancar. De obicei, plata în cont bancar are comisioane mai mici. Nu trebuie să îți deschizi un cont nou, ci poți folosi orice cont, dacă ai deja unul. Important este să fie pe numele tău.

Bonus: de ce să amâni solicitarea plății activului pentru 2024?

Începând cu anul 2024 se va schimba sistemul de impozitare al pensiilor private. Astfel, impozitul nu se va mai aplica la toată suma plătită, ca în prezent, ci doar la câștigul obținut. Ca urmare, impozitul va scădea semnificativ. Astfel, vei plăti un impozit mult mai mic la plata unică, iar dacă alegi plata eșalonată pentru a scăpa de plata impozitului, vei putea alega o rată mai mare și o perioadă mai scurtă de plată.

Mai multe informații despre modul de impozitare din 2023 și 2024 și ce avantaj îți aduce găsești pe canalul de YouToube într-un video dedicat acestui subiect.