You are currently viewing Pilonul 2 aduce bani mai mulți cu randamente mai mici

Pilonul 2 aduce bani mai mulți cu randamente mai mici

  • Post last modified:07/03/2024
  • Reading time:5 mins read

Introducere

Poate investiția în Pilonul 2 să îți aducă un profit mai mare, în condițiile în care randamentul este inferior altor forme de investire? Pare un paradox, dar nu este, iar explicația este destul de simplă.

Comparatie randamente Pilonul 2 vs alte investitii

În primul rând hai să ne uităm la evoluția EUR, USD, aurului, indicelui bursier BET și a Pilonului 2 pentru o perioadă de 14 ani. În perioada 2009-2023, euro a crescut cu 18%, dolarul s-a apreciat cu 53%, gramul de aur are un plus de 186%, iar indicele BET a crescut cu 228%. În același timp fondurile de pensii private Pilon 2 au o creștere cuprinsă între 138% si 174%.

evolutie crestere investitii

Deci, în mod clar vedem că indicele BET oferă de departe cel mai mare randament, urmat de aur. Dar nu acestea sunt investițiile care aduc și cel mai mare profit, ci Pilonul 2. Motivul este avantajul fiscal. Pentru că Pilonul 2 se supune regimului fiscal EET: sume investite Exceptate de la taxare, rezultat investițional Exceptat de la taxare și plata Taxată.

Astfel, dacă luăm ca exemplu un salariu brut de 10.000 lei, cota de contribuție de 4,75% aferentă Pilonului 2 îți permite să investești direct 475 lei, fără ca această sumă să fie taxată.

Dar, în cazul oricărei alte investiții nu ai acest avantaj, suma disponibilă pentru investiții după ce s-au reținut CAS, CASS și impozit fiind de fapt 278 lei.

disponibil investit

Deci, încă înainte de a face prima investiție ai deja un plus de 70%. Și asta înainte ca măcar să începi să investești cei 475 lei în Pilonul 2.

Rezultat investitional Pilonul 2 vs alte investitii

Mai relevante decât randamentele sunt sumele strânse în fiecare din investițiile menționate anterior. Pe lângă aceste investiții o să luăm în considerare și situația în care am fi ținut banii în depozite.

sume acumulate

Dacă am fi investit banii în euro am fi avut acum 51 mii lei, iar în dolari am fi strâns 55 mii lei. Plasarea sumelor investite în depozite bancare ne-ar fi ajutat să ajungem la 58 mii lei, iar investiția în aur la 80 mii lei. Iar indicele BET ne-ar fi adus suma de 99 mii lei. Dar, în Pilonul 2 am fi adunat sume cuprinse între 117 mii și 127 mii lei. Adică sume ce depășesc cel mai performant competitor de astăzi, indicele BET cu până la 27%.

Și până la urmă ce contează? Să te poți lăuda cu un randament mai mare sau să rămâi cu mai mulți bani în buzunar?

Iar în cazul Pilonului 2, de fapt, suma aceea pe care o investești în fiecare lună, de fapt nici măcar nu o investești din banii tăi. Ci o investești din taxele pe care le plătești către stat. Ca urmare, salariul tău net nu este afectat deloc de această contribuție.

Sursa datelor: calcule proprii DesprePensiiPrivate.ro pe baza statisticilor publicate de bnro.ro, asfromania.ro, bvb.ro